HTML

Stoppolj!

A név világos, egy blog stopposoknak és érdeklődnek, sztorikkal, tippekkel, képekkel és sok minden mással!

Friss topikok

  • Pöttöm Forgószél: :) Nagyon élvezetes kis történet, tekintve, hogy Körmenden születtem eme rémes kisvárosban és Buda... (2011.04.26. 16:05) #2 Körmend '09
  • stoppoljonline: Szia! Mi vagyunk a www.stoppoljonline.ro, Erdély útitárskereső oldala. Szeretnénk veled felvenni... (2011.03.12. 08:44) Itt a tavasz!
  • bryan: Az elmúlt két hétben kétszer stoppoltam az m3-as miskolci mol kútjánál. először az első ember vett... (2009.10.11. 15:29) Beszámoló: Budapest-Miskolc-Sátoraljaújhely
  • StreetFighter: Köszi a véleményt, én is nagyon gondolkodtam azon, hogy esetleg maradnom kellene, de az M0-s nagyo... (2009.07.08. 16:22) Beszámoló: Alsóörs-Nyíregyháza(-Sátoraljaújhely)
  • venuswoman: "a körülmények nyomására Budapestig még vonattal jutottam" hahaha hagyjuk már :D (2009.07.08. 14:46) Beszámoló: Budapest-Sátoraljaújhely

Linkblog

2009.06.19. 11:35 StreetFighter

20 tipp stoppoláshoz

Lehet, hogy kissé előreugrottam az előző bejegyzés útvonal-ajánlatával, ami tele volt mindenféle félelmetes szavakkal, mint például benzinkút vagy autópálya-csomópont, úhyhogy most inkább visszatérünk az alapokhoz, és pár egyszerű, de hasznos tanáccsal jelentkeznék. Nem akarok feltétlenül sokat írni egy-egy pontról, ugyanis terveim szerint az itt felmerülő témák nagy részéről még külön posztban is írni fogok!

1. Ne feszülj! Ha stoppolni indulsz, érezd át az életfilozófiát: az úton nem szabad idegeskedni, előbb-utóbb úgyis felvesz valaki és előbb-utóbb és így vagy úgy el fogsz jutni oda, ahová szeretnél! Lásd 2-es pont!

2. Ne siess! A sietség minden stoppolás megrontója, hiszen a stoppolást - szemben a legtöbb közlekedési eszközzel - nem lehet időre tervezni. Nyilván nem baj, ha vannak elképzeléseink, hogy meddig szeretnénk eljutni mondjuk a nap végéig, de akkor sincs semmi, ha ez nem jön össze, másnap majd több szerencséd lesz!

3. Ne sajnáld az időt a legmegfelelőbb útvonal kiválasztására! Nagyon fontos, hogy olyan utat válassz, ahol van forgalom - hiszen ha nincs autó, nem is tudnak felvenni téged! De még a megfelelő forgalom sem garancia, lehet, hogy mindenki a másik irányba tart vagy csak a szomszéd faluig tudnak elvinni. Lásd 15-ös pont!

4. Legyen nálad térkép! Ahhoz, hogy bármikor, bármilyen helyzetben tovább tudj haladni, létfontosságú, hogy legyen térképed! Nem kell semmi különösre gondolni, egy átlagos kis méretű autóstérkép mindig megteszi, de még nagyobb segítség egy bármikor zoomolható telefonos Google Maps, én is ezt használom!

5. Keresd meg az ideális stop-pontot! Ha rossz helyen állsz, bármennyit is várakozol, soha nem fog felvenni senki: figyelj arra, hogy az autók észre tudjanak venni téged és még meg is tudjanak állni - lehetőleg valami kellemes leállósávon vagy széles útpadkán!

6. Mindig legyél pozitív! A pozitív hozzáállás nagyon sokat segít a stoppolással kapcsolatos nyilvánvaló stresszel szemben, meg amúgy is, az autósok sokkal szívesebben vesznek fel egy mosolygó, jókedvű stoppost!

7. Mindig keresd a szemkontaktust! Azzal, hogy a szembejövő autósok szemébe nézzel, máris megteremted az első kapcsolatot közted és köztük, amivel tovább növeled az esélyeidet!

8. Beszélgess az autósokkal! Az autósok jó része azért vesz fel minket, mert unatkozik, társaságra vágyik és szívesen beszélgetne valakivel. Ne sértsd meg a sofőrödet, ha kérdez, mindig válaszolj bőbeszédűen, ha viszont nem szól hozzád, neked sem muszáj feltétlenül beszélned.

9. Figyelj oda az időjárásra! Az időjárás minden stoppos ősi ellensége, nyáron túl meleg van, tavasszal és ősszel meg esik az eső, egyik sem ideális körülmény a stoppos közérzete számára. A napsütés stoppolás szempontjából azért nem rossz dolog, az eső viszont komoly problémákat okozhat, mivel senki nem vesz fel szívesen vizes stoppost, ilyenkor érdemesebb védett helyen (pl. benzinkút) próbálkozni!

10. Figyelj oda az öltözködésre! Az öltözködés is nagyon fontos kérdés, az unalomig ismert okokból érdemes rétegesen öltözködni, de stoppolásnál érdemes arra is odafigyelni, hogy a felsőruházatod világos, élénk legyen, hiszen így hamarabb észrevesznek az autósok.

11. Mindig legyen nálad csomag! Mutasd meg az autósoknak, hogy te komolyan gondolod a stoppolást! Nem kötelező a túrahátizsák, de egy kisebb darab azért már csak a cuccok miatt is mindig jól jön.

12. Ügyelj a biztonságodra! Ez főleg az egyedül stoppoló hölgyek (vannak még ilyenek?) számára fontos, de azért mindenki számára hasznos lehet, hogy tudja, hogy kell visszautasítani egy fuvart: ha nem szimpatikus az autós, akkor lehetőleg arra kell törekedni, hogy mi kérdezzük meg először, hogy ő hova tart, hiszen így könnyen el tudjuk hárítani az ajánlatot.

13. Mindig figyelj az autóban is! Egy-egy stoppolással töltött óra után az ember hajlamos kiengedni és ellazulni az autóban, amivel nincs is semmi baj, de azért mindig érdemes fél szemmel követni az utat is!

14. Ne pánikolj, ha eltévedtél! Ha az ember nem siet és nem feszül, akkor tulajdonképpen nem is létezik olyan, hogy "eltévedni". Meg amúgy is: nagy valószínűséggel egy út mellett állva jössz rá, hogy eltévedtél - az úton előbb-utóbb lesz autó, aki elvisz téged valahova és közben el is magyarázza, hogy éppen merre vagy, ha a térkép nem segített volna.

15. Mindig legyen B-terved! Stoppolás közben a céljaid ritkán változnak, de a terveid annál inkább: mindig állj készen arra, hogy átalakítsd a terveidet! Nyugodtan fogadj el egy nem feltétlen tökéletes fuvart, ha az új alternatívát is biztosít számodra és persze fogadd el, hogy most éppen nem tudsz haladni, és válts tömegközlekedésre, ha kell!

16. Használd bölcsen a tömegközlekedést! A tömegközlekedés minden stoppos jóbarátja, hiszen a helyzetek nagy többségében meg tudja menteni a stoppost, de azért bánj vele óvatosan, hiszen valahol ritkán jár, valahol meg nagyon drága - viszont gyakran, például városból való kijutáskor nélkülözhetetlen.

17. Tudd, mikor kell megállni! Ez a tipp kétféleképpen is értelmezhető: egyrészt a fuvar céljához közeledve már kezdd el keresni a megfelelő stopposhelyet (ne hallgass mindig az autósra, ő sajnos nem tudja, hogy milyen az ideális kiindulópont), másrészt tudd befejezni a napot is: napnyugta után már maximum benzinkutakon teremhet egy kis babér számunkra!

18. Legyen nálad toll vagy fényképezőgép! A stoppolás olyan óriási élmény, amit vétek nem megörökíteni, így ne sajnáld a fáradságot arra, hogy fényképezz: a tájat, az utat, a várost, az autókat és persze magadat! Ha pedig igen precíz ember vagy, akkor jegyzetelgethetsz is: utólag sokkal könnyebb megírni az élménybeszámolót!

19. Az autópályán figyelj oda a benzinkutakra! Ezzel a kérdéssel elég sokat foglalkoztam a miskolcos bejegyzésben, mindig legyen nálad lista vagy térkép és mindig kérd meg a fuvarodat, hogy legyen szíves a lehajtója előtti benzinkútnál kirakni

20. És végül, de nem utolsósorban: élvezd az utat! Ehhez már nem is tudok mit hozzátenni.

 

Sajnos most egy pár napig nem tudok írni a blogra (sajnos nem stoppolás miatt), de nyugodjatok meg, a blog jövő héten folytatódik!

 

2 komment

Címkék: tippek


A bejegyzés trackback címe:

https://stoppolj.blog.hu/api/trackback/id/tr531195153

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bryan 2009.07.06. 21:03:26

Csak benzinkutakon stopolok, pár kiegészítő tippem lenne:
1, Mielőtt megkérdeznéd, elvisznek-e, próbáld megnézni tele van-e a kocsi. Ahol van gyerek a kocsiban oda nem érdemes bekéredzkedni, meg nem is igazán szép dolog. Párok szinte soha nem vesznek fel stoppost. Egyedülálló nőkhöz magányos férfiként, vagy haveroddal nem érdemes odamenni, ráadásul akár zavart, rossz érzést is kelthetsz, csak végső esetben javaslom.
2, Minden esetben legyél udvarias azokhoz akiket megkérdezel, még ha nem is visz el, ha tapló vagy ezzel lehet, hogy mások későbbi esélyét rontod, mellesleg joga van nem felvenni. Próbálj meg az út közben a lehető legjobb benyomást kelteni, ezzel másoknak is segítesz. Az emberek hajlamosak sémákat kialakítani a "stoposokkal" kapcsolatban, ha te jó benyomást keltesz, később lehet, hogy könnyebben veszi fel sorstársaidat. Meg egyébként is, ha valaki volt olyan jó arc, hogy elvigyen, az a minimum, hogy te is megteszel minden tőled telhetőt.
3, A kamionok és teherautók lassabbak, de a sofőrök könnyebben felvesznek stopost. Ha nagy a forgalom a kúton, nem érdemes őket kérdezni, de ha kicsi, akkor ők az utolsó remény. :)
4, Ha nem vagy teljesen csóró, akkor jó ha van nálad kaja, meg cigi, volt már, hogy Angliából hazatérő kamionsofőrt megörvendeztettem egy szendviccsel, jó érzés volt, hogy valahogy viszonozni tudtam a fuvart.
+2, Mindig legyen nálad törülköző, és ne ess pánikba. :)
A benzinkutas stopolás nagy előnye, hogy megválaszthatom, kihez szállok be és lehetőséget adok az autósnak, hogy a kérdésem alapján legalább minimálisan felmérje, akar-e velem utazni.
süti beállítások módosítása